Popradský

100% Prírodný čaj

28. jún 2017

Popradský pripravil 100% Prírodný čaj pre všetkých malých čajových priateľov. Tento čaj je bez cukru a umelých prísad. Kombinácia banánov, čučoriedok a sladkého jabĺčka robí tento čaj mimoriadne chutným… celý článok

Svet čaju

História čaju sa začala písať ešte pred našim letopočtom v Číne. No tento magický nápoj sa do Európy dostal až v 16. storočí ako liek. Dnes je spolu s kávou najviac konzumovaným nápojom na svete. Aký je rozdiel medzi čiernym, zeleným, ovocným čajom? Nech sa páči, sú tu všetky odpovede.

article separator

História čaju

茶花 Čína a legendy

China wallV niektorých výsledkoch bádania sa ako pravlasť čaju uvádza Barma a až odtiaľ sa vraj rozšíril do Číny, Indie a Japonska. Zástancovia tradícií však niečo také odmietajú a tvrdia, že v hlbinách čajovej histórie môžeme dokonca nájsť skutočného praotca čaju, legendárneho čínskeho cisára Šen-nunga, ktorý panoval v rokoch 2737 až 2697 pred naším letopočtom.

Vo svojej knihe, alebo skôr herbári „Šen-nung pen-cchao-ťing“ totiž popisuje rastlinu – čaj, ktorý nazýva „horký tchu“.

Pravlasťou čaju by mohla byť aj India, alebo Japonsko, ktoré však už vopred vypadáva zo súperenia, pretože sa dá doložiť, že až do 12. storočia sa čaj do Japonska dovážal z Číny.

Cesta čaju do Európy

PopradskýDo Európy sa čaj dostal v malom množstve vďaka perzským karavánam. Asi v polovici 16. storočia sa zoznámili s čajom Benátčania, ale len ako s liekom proti žalúdočným ťažkostiam. Až Holanďania začali s čajom v Európe obchodovať. Prvá lodná zásielka čínskeho čaju dorazila do Amsterdamu roku 1606. Aj keď bol spočiatku drahou novinkou, čoskoro sa stal najobľúbenejším nápojom v krajine. Ďalšie obchodovanie s čajom malo striedavé úspechy. Vo Francúzsku trvala čajová horúčka krátko, v Anglicku sa pitie čaju šírilo síce pomaly, ale zato natrvalo. Prvá reklama na čaj sa v anglických novinách objavila v roku 1658.

Londýn preberá obchod

Napriek tomu, že zásluhu na rozšírení čaju v Európe majú Holanďania, stal sa od roku 1790 centrom svetového obchodu s čajom Londýn.

V roku 1854 vydala indická vláda zvláštny zákon, ktorý prikazoval pestovať čaj na každej doposiaľ neobrábanej pôde. Čoskoro vyrástlo množstvo čajových záhrad a veľkých plantáží, ktoré ovládali Angličania. Za najkvalitnejší čaj sa považuje čaj z oblasti Dárdžilingu v západnom Bengálsku. Pochádza z horských svahov Himalájí a čajovníkové kry tam rastú na červenej piesčitej pôde.

Šírenie pestovania

CejlónV Indii bol čajový priemysel rozvinutý, na Cejlóne, avšak v roku 1850 pestovanie čaju len začínalo. Dovtedy sa tam pestovali kakao a káva. Angličanom sa tu pestovanie čaju najprv nepodarilo presadiť, až zasiahla náhoda a vrtoch matky prírody. V 60. rokoch rokoch 19. storočia totiž napadla kávové plantáže na Cejlóne plesňová choroba. Majitelia plantáží v snahe neskrachovať začali veľmi rýchlo vysádzať čajové kry dovezené z neďalekej Indie.

Nesmieme zabudnúť na Afriku, ktorá takisto produkuje čaj. Kry čajovníka sa dostali najprv do Durbanu, zhruba v polovici 19. storočia. Boli vysadené najprv v botanickej záhrade, kde sa ujali, a to upútalo podnikavých jedincov. Na trh prichádza hlavne čaj z produkcie plantáží vo východnej Afrike.

Čaj rýchlo zdomácnel aj v Amerike a v Rusku. V Amerike je známe „bostonské pitie čaju“. Avšak až v 20. storočí sa vyskytli dva základné príspevky Američanov k čajovému priemyslu. Roku 1904 bol na svetovej výstave v St. Louis objavený ľadový čaj a v roku 1908 vyvinul Thomas Sullivan z New Yorku koncept čaju vo vrecúšku.

end

Camelia Sinensis (čajovník)

Rastlina Camelia sinensis

Camelia sinensisCamelia sinensisČajovník (Camelia sinensis) je ker, ktorého upravené lístie sa používa na varenie čaju. Divoko rastúci čajovník môže dosahovať výšku 9-10 metrov, výnimočne aj viac. Čajovník pestovaný na plantážach je zostrihávaný do výšky asi 1 m. Listy čajovníka sú tmavozelené a tuhé. Na spodnej strane majú dýchacie otvory a viditeľné chĺpky. Zber čaju je ťažká, jemná a dôležitá práca a dobrý tím zberačov je pre kvalitu rovnako rozhodujúci ako miesto a pôda.

Čierny a zelený čaj sú z rovnakej rastliny

Čierny a zelený čaj pochádzajú z rovnakého čajovníka a líšia sa iba spôsobom spracovania. Čierny čaj je oxidovaný, t. j. po zvädnutí sa tzv. zvinovaním narušia bunkové membrány, pričom dochádza k oxidácii rozkladom chlorofylu a bielkovín a k chemickým reakciám. Pri zvinovaní sa listy trasú v koši, používajú sa aj stroje, tzv. rollery. Fermentácia sa končí sušením na ohni alebo v peciach. Nakoniec sa čaj triedi, prípadne mieša do zmesí. Pri miešaní sa pridávajú aromatické látky (silice) alebo sa aromatizuje inými prísadami (škorica a pod.).

Čaj by sme mohli jednoducho nazvať pochutinou z listov čajovníka.

end

Zber a interval zberu

Zber

ZberZberZber je jednou z najdôležitejších činností na plantáži. Od neho sa odvíja kvalita čaju. Lístky sú spravidla zbierané ručne v čase, kedy sa mladé lístky začínajú rozvíjať. Na vrchole výhonku sú lístky čajovníka najcennejšie. Zbierajú sa aj ďalšie 2-3 najmladšie lístky. Od vrcholu smerom nadol kvalita lístkov klesá. Skúsení zberači zozbierajú 20-30 kg čajových lístkov, z ktorých po spracovaní vznikne takmer 5 až 7 kg čaju.

Interval zberu

Zber lístkov prebieha prakticky počas celého roka v závislosti od krajiny. Väčšinou sa čajové lístky zbierajú 4-5krát v priebehu roka. V Indii a na Cejlóne, kde nie sú také časté obdobia dažďov, sa čaj zbiera 15 až 30krát za rok, čo je zhruba každý ôsmy až šestnásty deň, podľa rastu nových lístkov. Zber v južnej Indii, na Cejlóne a Jáve trvá v podstate celý rok. Prvý zber je v marci až v máji. Tento zber sa u niektorých druhov čaju nazýva "First Flush", je to hlavne Darjeeling a v poslednej dobe aj Assam. Čaj je chuťovo oveľa jemnejší ako čaje zbierané v hlavnom vegetačnom období, čo je dané mladosťou lístkov. Druhý zber "Second Flush" od konca mája do polovice júna. Posledný zber prebieha hlavne v septembri.

end

Výroba čierneho čaju

Čierny čaj

Čierny aj zelený čaj pochádzajú z rovnakej rastliny Camelia Sinensis – čajovník. Ich rozdiel je jedine v ich spracovaní, a to v bode fermentácie. Na to aby sme získali čierny čaj alebo zelený čaj je potrebné urobiť proces spracovania skladajúci sa z 5 bodov.

  1. Vädnutie
    Vädnutie čaju prebieha pomocou ventilátorov vháňajúcich horúci vzduch do sušiacich rámov, alebo rozprestrením čaju na sitách a pôsobenia slnka. Pri tomto procese je čaj zbavený asi 35 % vody.
  2. Zvinovanie/valcovanie
    Listy sa trasú v koši alebo sa na to používajú aj stroje tzv. rollery.
  3. Fermentácia
    Zvinovaním sa narušia bunkové steny v lístkoch čaju, a dochádza k oxidácii, rozkladom chlorofylu a bielkovín. Pri tomto procese čaj zmení svoju farbu a vytvorí si svoju charakteristickú arómu.
  4. SušenieSušenie
    Oxidácia sa končí sušením na ohni alebo v peciach. Týmto procesom sa odoberie zvyšná vlhkosť a bunková šťava na lístkoch zaschne. Farba sa zmení na tmavohnedú až čiernu.
  5. Triedenie
    Nakoniec sa čaj triedi, mieša do zmesí, alebo aromatizuje rôznymi aromatickými prísadami. Hotový čaj sa v sitách triedi na niekoľko veľkostí.
  6. Balenie
    Čaj rozriedený podľa akostí/veľkosti lístkov sa najčastejšie balí do papierových vreciek poprípade do debien, ktoré sú vystlané kovovou fóliou.

end

Výroba zeleného čaju

Zelený čaj

Pri spracovaní zeleného čaju nedochádza k fermentácii. Fermentácia sa zastaví sparovaním čaju horúcou vodou. Zelený čaj má vďaka rozdielnemu spôsobu spracovania ešte výnimočne vysoký obsah katechínov, ako aj mnohých dôležitých vitamínov a iných živín, ktorých obsah sa v čiernom čaji fermentáciou zredukoval.

  1. Vädnutie
    Vädnutie čaju prebieha pomocou ventilátorov vháňajúcich horúci vzduch do sušiacich rámov alebo rozprestrením čaju na sitách a pôsobenia slnka. Pri tomto procese je čaj zbavený asi 35 % vody.
  2. Sparovanie
    Čaj sa sparí horúcou vodou o teplote 85-90 stupňov, pričom sa takto čaj zbaví fermentov a pri ďalšom kroku nedôjde k oxidácii. Preto sa lístky nesfarbia, ale zostanú zelené.
  3. Zvinovanie/valcovanie
    Listy sa trasú v koši alebo sa na to používajú aj stroje tzv. rollery.
  4. Zelený čajSušenie
    Oxidácia sa končí sušením na ohni alebo v peciach. Týmto procesom sa odoberie zvyšná vlhkosť a bunková šťava na lístkoch zaschne. Farba sa zmení na tmavohnedú až čiernu.
  5. Triedenie
    Nakoniec sa čaj triedi, mieša do zmesí, alebo aromatizuje rôznymi aromatickými prísadami. Hotový čaj sa v sitách triedi na niekoľko veľkostí.
  6. Balenie
    Čaj rozriedený podľa akostí/veľkosti lístkov sa najčastejšie balí do papierových vreciek poprípade do debien, ktoré sú vystlané kovovou fóliou.

end

Bylinné a ovocné čaje

Ovocný čajBylinné čaje a ovocné čaje sú stále žiadanejšie, čo je pochopiteľné, keďže ich upokojujúca chuť a charakteristický účinok presne korešponduje s dnešným trendom starostlivosti o zdravie.

Hovorí sa, že na každú chorobu existuje bylinný liek. Táto múdrosť nám pripomína liečivé účinky vlastné mnohým rastlinám. Bylinné čaje sa používali ako liečivá po stáročia, avšak dnes sú dôležitou súčasťou stravovania vzhľadom na zmenu vo zvykoch spotrebiteľov.

Bylinné čaje a ovocné čaje majú osviežujúcu chuť a nízky obsah kofeínu s jedinou výnimkou, ktorou je čaj maté.

Chladené ovocné čaje dokážu v horúci letný deň výborne osviežiť a uhasiť smäd. Bylinné čaje a ovocné čaje sú vyrobené z kvetov, ovocia alebo lístkov podľa druhu čaju. Bez ohľadu na to, aká časť rastliny sa používa na výrobu čaju, jeho kvalita by mala spĺňať najvyššie štandardy.

Pestovanie a spracovanie

Bylinný čajPre dosiahnutie vysokej kvality vyžadujeme, aby sa rastliny a ovocie, ktoré sa používajú na výrobu Popradského čaju, pestovali tam, kde pôda a klimatické podmienky umožňujú optimálny rast. Toto platí aj pre určité divo rastúce rastliny a byliny, ako je žihľava, ktorá sa zberá alebo sústreďuje tam, kde práve rastie, a ktorá sa nepestuje za účelom výroby čaju. Výsledkom takéhoto prístupu nie je len celkové konzistentné zabezpečenie vysokej kvality, ale tiež zjednodušenie a racionalizácia zberu. Proces rastu sa od samého počiatku starostlivo kontroluje.

Po vyčistení a posekaní rastlín skúsení odborníci na čaj zmiešajú byliny a ovocie z jednej úrody alebo z rôznych oblastí, čím vyrovnajú prirodzené nedostatky kvality. Keďže arómy samotného ovocia sú zriedkavo chuťovo výrazné, pridávajú sa do ovocia prírodné identické arómy, čím sa umocňuje jeho charakteristická chuť.

Okrem toho existuje nepreberné množstvo čajov a odvarov zložených z veľkého počtu bylín a ovocia. Ovocné Popradské čaje obsahujú v zásade jablko, ibištek, šípky, pomaranč, citrónovú kôru a iné. Vďaka najkvalitnejším surovinám a dobre vyváženej zmesi sú ovocné Popradské čaje obľúbené medzi deťmi i dospelými.

Jednoducho povedané, je to ideálny nápoj pre celú rodinu.

end

Pestovateľské oblasti

Čaj z Afriky

Keňa leží vo východnej Afrike po oboch stranách rovníka a má približne 400 km dlhé pobrežie pri Indickom oceáne. Z tohto pobrežia krajina pozvoľna stúpa až do výšky 1500-2000 m. Vysočina sa vyznačuje úrodnými vulkanickými pôdami. Pohorie Aberdare v južnej časti vyčnieva nad vysočinu. Tvorí východný okraj Východoafrickej trhliny, na ktorej oboch stranách spadne v polohách nad 1000 m 800 až 1900 mm zrážok ročne. Medzi rokmi 1921 a 1925 tu boli založené veľké kenské čajové záhrady, ktoré zaujímajú ešte aj dnes vedúce postavenie v produkcii čaju. Z Afriky pochádza približne 15 % svetovej produkcie čaju.

Kenský čaj je veľmi silný a korenistý, po zaliatí má medenočervenú farbu.

Čaj z Indie – Dárdžiling

Dárdžilingské plantáže ležia vo výške do 2000 m na južných svahoch Himalájí. Tu rastú, podporené chladnými nocami a intenzívnym horským slnkom, najušľachtilejšie a najvzácnejšie čaje celého sveta. Výška plantáží spôsobuje pomalší rast lístkov. Toto spôsobuje výnimočne intenzívnu, lahodnú arómu čajových lístkov.

Dárdžiling sa považuje za šampanské čajov a mnohé z približne 100 čajových záhrad sú také známe ako dobré vinohradnícke polohy vo Francúzsku.

Rozlišujeme medzi dvomi druhmi: jarný zber (First Flush) a letný zber (Second Flush). First Flush je ľahký, kvetnatý a po zaliatí má svetlú farbu. Second Flush má plnšiu chuť, je silnejší a korenistejší po zaliatí. Má vysoko aromatickú muškátovú chuť.

Čaj z Indie – Assám

Assám zahŕňa širokú nížinnú oblasť po oboch stranách rieky Brahmaputra. Na severe je ohraničený reťazcami východných Himalájí. Náhorná plošina Assám je najväčšia súvislá pestovateľská oblasť čaju na svete.

Assámsky čaj má sladový charakter a je plný, s tmavou farbou po zálievke, a v dôsledku svojej zvláštnej korenistej chute sa používa na čajové zmesi (napr. ako základ východofrízskeho čaju) a na čaje vo vrecúškach.

Čaj z Cejlonu

Čaj z dnešnej Srí Lanky je tradične pomenovaný podľa starého názvu krajiny – Cejlon.

V južnej časti ostrova sa vo vnútrozemí týči vysočina Nuvara Eliya so svojím najvyšším vrcholom 2525 m (Pidurutalagala). Na východe vysočiny sa rozprestiera oblasť Uva a Uda Püsselawa, na západe Dimbula a Dickoya.

Čaj sa na Cejlone zbiera celoročne. Na východe (Uva) sa najlepšie kvality dosahujú počas tamojšieho obdobia sucha od júna do septembra, zatiaľ čo na západe prináša monzún dažde. Naopak, na západe (Dimbula und Dickoya) sa najlepšie kvality dosahujú v suchom období od decembra do marca, kým na východe padá monzúnový dážď.

Chuť je čerstvo trpká, po zaliatí má zlatú farbu a hovorí sa: "V šálke je zlatý." Čaj z vysočiny Nuvara-Eliya sa vyznačuje svetlou farbou po zaliatí.

Čaj z Číny

V Číne sa zelený čaj kultivuje už približne 5 000 rokov. Až do 19. storočia bola Ríša stredu jediným exportérom čaju na celom svete. Dnes je Čína so svojou ročnou produkciou približne 1 milión ton čaju najväčším producentom čaju (zdroj: Nemecký čajový zväz e.V.).

Čaj sa pestuje vo všetkých južných a stredných provinciách, väčšinou na veľkých plantážach.

Čínska ponuka čajov je veľmi rôznorodá, siaha od zeleného čaju cez polofermentovaný Oolong až po čierny čaj, ktorý však samotní Číňania konzumujú menej.

V dôsledku svojej rôznorodosti majú čínske čajové druhy najrôznejšie chute.

end

Pitie čaju vo svete

Obyvatelia Číny si obľúbili zelené a ovocné čaje, i keď Čína produkuje obrovské množstvo čierneho čaju. Na pitie čaju používajú čajový servis, pozostávajúci z malej kanvičky a miniatúrnych kalíškov.

Pitie čaju vo sveteJaponci dávajú prednosť tradičnému zelenému čaju, hlavne ráno a po jedle na trávenie. Mnohí z nich navštevujú čajové školy, kde sa učia čajový obrad. Existujú rôzne spôsoby vedenia rituálu, líšia sa podľa jednotlivých škôl a učiteľov.

Pre Tibeťanov je čaj posvätná obeť. Vareniu čaju venujú každý deň dôkladnú starostlivosť. Pijú slaný čaj, ktorý sa robí z nastrúhaného kúska lisovaného čaju, ktorý sa povarí vo vode. Precedený nálev sa v drevenej nádobe dochutí maslom a soľou, naleje sa do kanvice nad ohniskom, aby zostal dlhšie teplý.

V Indii krátko povaria čajové lístky vo vode s mliekom a cukrom, prípadne s korením. Bežne na ulici dostanete veľmi silný zelený čaj s mliekom. Vo večne preplnených indických vlakoch sa aj rozlieva z obrovských kanvíc do nepálených hlinených šálok, ktoré sa po vypití odhodia a recyklujú.Pitie čaju vo svete

Turci podávajú silný precedený čierny nálev do pohárov tvaru vázy a podáva sa po celý deň. Čaju sa prikladá tak veľký význam, že matky sa pred svadbou svojho syna presviedčajú, či ho budúca nevesta dokáže správne pripraviť.

V Iráne a Afganistane sa čaj, ako národný nápoj, popíja z porcelánových hrnčekov žiarivých farieb. Zelený čaj sa pije na zahnanie smädu, zatiaľ čo čierny na zahriatie. Čaje sa značne sladia.

V Rusku je známy samovar, z ktorého sa čaj podáva. Populárny je tu zelený i čierny čaj, ktorý sa pije z pohárikov zasadených do kovových stojančekov s uškom. Pred napitím si vkladajú do úst kocku cukru alebo lyžičku džemu.

Egypťania sú vyznávačmi silného a sladkého čaju. Servírujú ho v pohárikoch na podnose spolu s pohárom vody, cukrom, lyžičkou a niekedy aj s lístkami čerstvej mäty.

Vo Veľkej Británii tradičný "čaj o piatej" dodnes zostal neoddeliteľnou súčasťou každodenného života Britov. Priemerný Brit vypije približne 3,32 šálok čaju denne.

end