Popradský

100% Prírodný čaj

28. jún 2017

Popradský pripravil 100% Prírodný čaj pre všetkých malých čajových priateľov. Tento čaj je bez cukru a umelých prísad. Kombinácia banánov, čučoriedok a sladkého jabĺčka robí tento čaj mimoriadne chutným… celý článok

Časté otázky

Čierny čaj
Čo je čierny čaj?

Čierny čajČierny čaj je produkt, ktorý pochádza z rastliny Camelia Sinensis – teda čajovník. Čajovník je základná rastlina pre produkty ako čierny čaj, zelený čaj, žltý čaj, biely čaj. Rozdiel je len v spôsobe spracovania. Čierny čaj je plne fermentovaný čaj, vďaka čomu sa mení typická zelená farba lístkov na čiernu.

Čierne čaje najčastejšie pochádzajú z plantáží v Afrike, Indii, na Srí Lanke a v Indonézii, zatiaľ čo zelené čaje pochádzajú z krajín Ďalekého Východu ako Čína a Japonsko.

Čo je čaj Earl Grey?

Earl Grey je čierny aromatizovaný čaj, ktorého jemná aróma pochádza z citrusového plodu bergamotu (Citrus Bergamia). Jeho názov je pomenovaný podľa grófa Grey, ktorý získal receptúru na tento čaj v 19. storočí od jedného čínskeho mandarína ako dar.

Čaj je aromatizovaný bergamotovým olejom a dnes patrí medzi najobľúbenejšie čajové zmesi na svete.

Čo je anglická zmes?
Anglická zmes nazývaná tiež English Blend, je rozšírená najmä mimo Anglicka. Takto označené zmesi obsahujú druhy čaju rôznych provincií a sú typické svojou silnou chuťou typickou pre veľkú časť v Anglicku spotrebovaného čaju. K anglickej zmesi sú vhodné mlieko a cukor.
Čo je ruský čaj?
Ruský čaj je tiež nazývaný karavanový čaj. Takto bol predtým nazývaný čaj pochádzajúci z Číny, ktorý sa do Európy dostal cez Rusko na chrbtoch tiav. Ruský čaj je dnes možné kúpiť ako „ruskú zmes“. Má ľahkú dymovú chuť.
Zelený čaj
Čím sa odlišuje zelený čaj od čierneho čaju?
Camelia sinensis Zelený a čierny čaj sa neodlišujú v svojom pôvode, oba pochádzajú z rovnakej rastliny čajovníka – Camelia Sinensis. Rozdiel vyplýva z procesu výroby. Čierny čaj je na rozdiel od zeleného čaju podrobený fermentácii. Pre bližšie informácie pozrite prosím v našej rubrike Svet čaju.
Ovocné a iné čaje
Obsahujú ovocné čaje cukor?
Všeobecne obsahujú všetky potraviny, odhliadnuc od minerálnej a stolovej vody, určitú spaľovaciu hodnotu a privádzajú telu energiu. Pritom je dodaná spaľovacia energia od potraviny k potravine a aj od druhu čaju k druhu čaju rozdielna. Dôvodom na to pri potravinách je rozdielny obsah bielkovín potravín, uhľohydrátov, proteínov a tukov, ako aj alkoholu a organických kyselín, ktoré sú zohľadňované pri vypočítaní obsahu energie.
Obsahujú ovocné a bylinkové čaje kalórie?

Keďže bylinkové a ovocné čaje pozostávajú zo zmesí viacerých rôznych sušených rastlín a ovocných súčastí, obsahujú druhy čaju aj všetky živiny príslušných rastlín alebo bylín. Tieto živiny prechádzajú pri príprave čaju sčasti do nálevu a dávajú čaju spolu s aromatickými látkami typickú chuť a spaľovaciu hodnotu – aj keď veľmi nízku.

Pre porovnanie: 1 pohár ovocného džúsu obsahuje cca 330 kJ. Ak by sme chceli získať rovnakú energetickú hodnotu vypitím mätového čaju, museli by sme skonzumovať približne 76 pohárov tohoto čaju.

Byliny
Aké priaznivé účinky má Mäta Pieporná?
Mäta pieporná Mäta Pieporná pôsobí ukľudňujúco na organizmus. Má účinky proti kŕčom, podporuje tvorbu a vylučovanie žlče. Zlepšuje chuť do jedla a pôsobí proti nadúvaniu. Je vhodná pri ochoreniach žalúdka a čriev. Uvoľňuje cievy, podporuje potenie, je účinná proti kašľu a pľúcnym ťažkostiam. Tlmí nutkanie na zvracanie a znižuje horúčku.
Aké priaznivé účinky má Medovka lekárska?
Medovka lekárskaMedovka lekárska priaznivo ovplyvňuje nervovú činnosť. Pomáha pri vyčerpanosti spojenej s únavou a tiež pri poruchách trávenia. Povznáša náladu, upokojuje myseľ a zvyšuje koncentráciu. Pôsobí posilňujúco a podporuje chuť do jedla.
Aké priaznivé účinky má Materina dúška?
Materina dúškaMaterina dúška priaznivo ovplyvňuje nervovú činnosť. Pomáha pri nervozite, bolestiach hlavy ako aj nespavosti, uvoľňuje napätie. Pomáha pri chorobách dýchacích ciest, uľahčuje vykašliavanie a tlmí dráždivý kašeľ. Pomáha aj proti nadúvaniu a žalúdočných ťažkostiach.
Aké priaznivé účinky má Rumanček?
Rumanček Rumanček pravý osoží vnútorne i zvonku pri rozličných chorobách. Vnútorne pri kŕčoch tráviacej sústavy, zmierňuje nadúvanie. Zvonku pri zápale kože a slizníc. Priaznivo vplýva na organizmus pri nádche. Účinný je pri črevných ochoreniach, zápale čelových dutín a očných spojiviek. Má dezinfekčný účinok a pôsobí ukľudňujúco.
Aké priaznivé účinky má Lipa?
Kvet lipyLipa priaznivo pôsobí pri zápaloch dýchacích ciest a horúčke. Užíva sa taktiež ako potopudný a močopudný prostriedok pri nachladnutí a infekčných ochoreniach. Uľahčuje vykašliavanie, podporuje trávenie, má protikŕčové účinky. Má mierne laxatívne účinky. Taktiež podporuje srdcovú činnosť a trávenie.
Aké priaznivé účinky má Žihľava dvojdomá?
Žihľava dvojdomáŽihľava dvojdomá podporuje látkovú výmenu a tvorbu červených krviniek. Prečisťuje krv a lieči zápaly močových ciest, reumu svalov a kĺbov. Priaznivo pôsobí pri ochoreniach žlčníka, pečene, pri zápche, žalúdočných problémoch a pri vypadávaní vlasov. Výborne pomáha pri čistení organizmu, znižuje hladinu cukru krvi. Upravuje činnosť srdca, žlčníka a podžalúdkovej žľazy.
Zdravie
Kedy čaj pôsobí upokojujúco a kedy povzbudivo?

Rozhodujúce pre účinok čierneho čaju je predovšetkým doba lúhovania. Ak necháte čaj vylúhovať iba asi 2-3 minúty, pôsobí skôr povzbudivo, pretože najskôr sa z lístkov uvoľní prevažne kofeín.

Po štyroch až piatich minútach pôsobí čaj skôr upokojujúco (na centrálnu nervovú sústavu ako aj na žalúdok a črevný trakt), pretože sa teraz uvoľnil aj katechín, ktorý zoslabuje účinok kofeínu.

Existuje rozdiel medzi kofeínom v čaji a kofeínom v káve?

Pôvodný názov pre kofeín bol po objavení tejto látky nazývaný ako teín. Teín a kofeín je to isté, ide len o rozdielny názov. Chemicky je kofeín v čaji ale identický s kofeínom v káve. Kofeín v čaji však nie je vo voľnej ale vo viazanej forme. V čaji je kofeín viazaný na aminokyseliny a triesloviny, čo vedie k inému spôsobu účinku.

Kofeín v čaji spôsobuje postupné, jemné povzbudenie, ktoré vydrží dlhšie ako po vypití kávy. Toto sa dá vysvetliť už spomenutým viazaním kofeínu na iné látky obsiahnuté v čaji ale aj nízkym obsahom kofeínu na šálku v porovnaní s kávou. Jedna šálka kávy obsahuje asi o 30 až 60 % viac kofeínu ako jedna šálka čaju.

Je zelený čaj zdravší ako čaj čierny?

Na zelený ako aj pre čierny čaj sa používajú lístky čajového kríku. Oproti čiernemu čaju sa pri zelenom čaji ale listy pred sušením nefermentujú, ale iba prejdú horúcim dymom aby sa zabránilo fermentácii. Pri čiernom čaji sa niektoré látky, ktoré prejdú fermentáciou zmenia.

Vo viacerých štúdiách bolo teoreticky preukázané, že zelený ako aj čierny čaj vytvárajú určitý ochranný efekt proti vzniku koronárnych srdcových chorôb. Okrem toho poskytujú niektoré antibakteriálne pôsobiace polyfenoly možno aj určitú ochranu pred zubným kazom. Účinky musia byť ale ešte preverené na výrazných modeloch zvierat a štúdiách.

Keďže čierny ako aj zelený čaj obsahuje kofeín, nie sú vhodnými nápojmi pre deti.

Čo je to antioxidant a v ktorých čajoch sa nachádza?

BUNKY SPOTREBUJÚ KYSLÍK,
PRIČOM SPOTREBOU UVOĽŇUJÚ VEDLAJŠIE NEGATÍVNE PRODUKTY - VOĽNÉ RADIKÁLY
ANTIOXIDANTY NIČIA VOĽNÉ RADIKÁLY

antioxidantyAntioxidanty sú látky, zložky potravín, ktoré fungujú ako prevencia, resp. ako spomaľovač účinkov oxidačných procesov v organizme. Bunky potrebujú pre svoje správne fungovanie kyslík. Jeho spotrebou prirodzene vytvárajú vedľajšie produkty - voľné radikály, ktoré môžu negatívne pôsobiť na okolité prostredie.

Najznámejšie antioxidanty:

  • vitamín A
  • vitamín C
  • vitamín E
  • selén
  • flavonoidy
Prečo je pitný režim pre človeka dôležitý?

Až 70 % ľudského tela predstavuje voda. Voda je dôležitý zdroj látkovej výmeny preto jej pravidelné dopĺňanie je dôležité.

Voda je stavebným materiálom každej bunky tela. Tkanivá obsahujú rozdielne množstvá vody, od 25 do 75 %, krvná plazma až 90 %. Svalovci sú na tom najlepšie, každý sval totiž obsahuje takmer trikrát toľko vody, ako tukové tkanivo. Telo dospelého človeka obsahuje 50 až 70 % vody.

S pribúdajúcim vekom, človek postupne vysýcha... Ako strom, ktorý má málo vlahy, pretože si ju už nevie s dostatočným dôrazom a razanciou dopĺňať.

Množstvo potrebných tekutín sa mení podľa veku, prostredia a fyzickej aktivity. Dojča v prvých mesiacoch života potrebuje až 150 ml na kilogram hmotnosti. 
Päťkilogramové bábätko by teda malo prijať tri štvrte litra tekutín denne. Ročné desaťkilogramové batoľa asi 1,5 litra.

V ďalších rokoch je potreba tekutín asi 10 % hmotnosti. Školáci by si mali do tela denne doplniť až dva litre tekutín. Dospelý človek podľa odborníkov na výživu potrebuje najmenej dva až tri litre tekutín, pri fyzickej záťaži, športových výkonoch, chorobe alebo v extrémnych podmienkach dokonca tri až päť litrov.

Prečo je čaj výbornou alternatívou voči minerálkam a džúsom?

tea Ako sa vlastne charakterizuje minerálna voda? Je to voda, ktorá obsahuje viac ako 1 g minerálov na 1 liter alebo viac ako 1 g oxidu uhličitého. Európska únia, ale udala iné štandardy, kde sa za minerálnu vodu považuje už aj voda s nižším obsahom.

Nie je žiadny problém ak človek konzumuje nízko mineralizovanú vodu, bez pridaného oxidu uhličitého a v teplote ako je ľudské telo. Je vedecky dokázané, že človek je až dvojnásobne premineralizovaný, ako je potrebné. V minulosti ľudia nemali žiadne 100 metrové vrty do zeme odkiaľ čerpali minerálne vody, ale používali čisté potoky. Čím je obsah minerálov vo vode nižší tým viac plní svoju funkciu odvádzania škodlivých látok z tela. Príliš mineralizované voda môže spôsobovať zdravotné problémy, a to najmä sodík, ktorý zvyšuje krvný tlak.

Okysličená voda je pre niektorých ľudí vhodná a pre iných nie. Niektorých nadúva alebo príliš chladené spôsobuje zdravotné problémy (bolesti hrdla). Inak v podstate okysličená voda pozitívne vplýva na dýchacie ústrojenstvo.

Vysoko koncentrované šťavy alebo limonády sú tekutiny, ktoré sú vlastne zbavené svojej pôvodnej hodnotovej sýtosti a obsahujú naopak najrôznejšie škodlivé či nebezpečné látky. Preto už nemôžu plniť svoju prirodzenú funkciu vody, a to znamená prijímať a vyplavovať produkty látkovej výmeny.

Príklad: Tanier sa nedá umyť v špinavej vode, pretože voda je už nasýtená čiastočkami špiny a nemá tak už voľnú kapacitu pre to, aby prijala a chemicky naviazala ďalšie nečistoty.

Čaj sa robí v prvom rade z prevarenej vody, takže sa odstráni chlór, prevarením sa voda zmäkčí, teda sa znížia kalciové a magnéziové soli a odstránia sa iné možné toxické látky.

Toto je základná informácia.

V akej forme a ktoré druhy čajov je vhodné piť v letnej horúčave?

Veľmi vhodné na pitie sú:

  • ľahké ovocné čaje – menej koncentrované, napr. sa použije na 1 liter 3 vrecúška ovocného čaju miesto 5. Nechá sa vychladnúť. Ale najlepšie bez cukru.
  • bylinné čaje, ktoré sú zásadité pre organizmus (mäta, medovka, materina dúška)
  • zelené čaje najlepšie v kombinácii s bylinami alebo ovocím.
Ktoré čaje piť pred spaním, ktoré čaje pôsobia povzbudzujúco a ktoré naopak ukľudňujúco?

Určite sa neodporúča žiadny zelený ani žiadny čierny čaj. Obidva obsahujú kofeín, hoci je ho o 30-60 % menej ako v šálke kávy. Pôsobia povzbudivo a človeka môžu vybudiť.

Vhodný je rooibos a byliny ako medovka, mata, materina dúška, šalvia, kamilka, lipa.

Príprava
V Anglicku pijú čaj radi s mliekom, aké mlieko a koľko sa dáva do jednej šálky?

Dodanie menších množstiev mlieka alebo smotany vedie k zintenzívneniu chuti čaju a rovnako sa nimi zjemňujú adstringentné vlastnosti látok obsiahnutých v čaji.

Angličan si do čaju pridáva "cream" s asi 8-10 % obsahu tuku. Používa sa plnotučné mlieko (trvanlivé alebo čerstvé mlieko) ako aj kondenzované mlieko. Nakoniec o použití má rozhodnúť osobná chuť. Toto platí samozrejme aj pre množstvo dodaného mlieka alebo smotany, takže k tomu neexistuje žiadne všeobecné odporučenie. Ako orientačná pomoc môže slúžiť napr. porcia kondenzovaného mlieka na šálku, ktorú často dostaneme ku káve alebo čiernemu čaju.

Ako pripravím perfektnú šálku čaju?
  1. Použite vždy nové vrecúško na prípravu čaju,
  2. ideálne množstvo vody je 200 ml v jednom hrnčeku,
  3. hrnček/kanvicu predhrejte horúcou vodou,
  4. používajte iba čerstvú, studenú vodu na prevarenie aby sa do nej dostal dostatok kyslíka (ak je voda z vodovodu príliš tvrdá použite nesýtenú úvodu z fliaš),
  5. priveďte vodu do varu, dlhšie prevarenie pomôže vodu zmäkčiť (no nie je vhodné prevárať vodu príliš, inač stratí voda kyslík a čaj môže byť fádny),
  6. zalejte horúcou vodou čaj (pri zelenom čaji vodu necháme vychladnúť na 60°C),
  7. kontrolujte správny čas lúhovania (čierny – 3-5 min, zelený 3 minúty), podávajte horúci čaj.
Ako pripravím ľadový čaj?
Ľadový čaj je lahodný osviežujúci nápoj – nie je to studený čaj! Čaj pripravte jednoducho trikrát silnejší a dochuťte ho citrónovou šťavou a s cukrom alebo medom. Ešte horúci čaj nalejte do pohárov, ktoré sú do 2/3 naplnené kockami ľadu a silne premiešajte.
Aká je odporúčaná doba lúhovania pre rôzne druhy čaju?

Ovocné čaje - 6 minút
Zelené čaje - 2-3 minúty
Čierne čaje - 3-4 minúty
Bylinné čaje - 10 minút

Rozhodujúce pre účinok čierneho čaju/zeleného čaju je predovšetkým doba lúhovania. Ak necháte čaj vylúhovať iba asi 2-3 minúty, pôsobí skôr povzbudivo, pretože najskôr sa z lístkov uvoľní prevažne kofeín.

Po štyroch až piatich minútach pôsobí čaj skôr upokojujúco (na centrálnu nervovú sústavu ako aj na žalúdok a črevný trakt), pretože sa teraz uvoľnili aj triesloviny, ktoré zoslabujú účinok kofeínu.

Byliny sú všetky rôzne podľa typov. Dôležité sú hlavne silice, látky, ktoré byliny môžu uvoľňovať a preto môže byť lipa lúhovaná aj 12 minút, kým mäta je vhodná na pitie už po 3 minútach.

Ovocné čaje 6 minút aby sa všetky arómy dostali na povrch.

Ako sladiť čaj?
Klasickým cukrom a nie každý čaj. Ak požadujeme aby vystúpila chuť čaju, tak je to vhodné hlavne pri ovocných čajoch. Pri zelených čajoch neodporúčame vôbec aby sa zachovala pravosť tohoto nápoja. Čierny čaj je výborný spolu s cukrom a citrónom. Med je výborný do bylinných čajov a hlavne pri chorobách napr. lipový čaj s medom je veľmi príjemný pri bolestiach hrdla.
Stačí jedno vrecúško čaju na 1 liter vody?

Všetky čaje, ktoré sú porciované a predávané v obchodoch, sú nastavené na 200 ml. Niektoré čaje ale je možné použiť aj na väčšie množstvo vody a stále sú pitné. Inak platí 1 l vody, znamená 5 vrecúšok čaju.

  • matový čaj – chutí výborne aj slabší a preto sa dá použiť napr. 3 vrecká na 1 liter,
  • ovocný čaj – v žiadnom prípade nie menej, radšej viac inak pijeme len ibištekom zafarbenú prevarenú vodu,
  • čierny čaj – dobre farbí, no chuť sa stráca
Rôzne
Prečo niekedy vzniká na čaji olejový, mazľavý film krátko po uvarení? Ako tomu môžem zabrániť?

Film, ktorý sa vytvára pri vychladnutí čaju na stenách šálky a čaj zakaľuje, sa označuje ako Tea Cream a vzniká tvorbou komplexných spojení z kofeínu, polyfenolov, proteínov a kalciových a magnéziových solí, takzvaných tvorcov tvrdosti vody. Vplyvom kyslíka zo vzduchu sa navrstvujú väčšie spojenia, ktoré už nakoniec nemôžu byť uvoľňované a vypadnú. Čím je voda tvrdšia (t. j. čím viac kalciových a magnéziových solí obsahuje), tým je silnejšia tvorba komplexu.

Použitím filtrov na vodu, ktoré vodu zmäkčujú, sa tvorba hnedastého povlaku znižuje. Iná možnosť zmäkčenia príliš tvrdej vody je nechať vodu o 2-3 minúty viac prevariť. Tým sa vo vode uvoľnený vápnik (kalcium karbonát) stane nerozpustným a usadí sa na dne ako tzv. vodný kameň. Tvrdosť vody z vášho regiónu môžete zistiť na príslušnej vodárni.

Netreba sa obávať ohrozenia chuti a už vôbec nie zdravia.

Musím odstraňovať patinu v čajovej kanvici?
Po dlhodobejšom používaní sa v kanvici usadzuje patina. Patina neovplyvňuje chuť čaju a nemusí byť odstraňovaná. Kanvica by mala byť iba pred a po použití vypláchnutá horúcou vodou. Kanvicu na čaj nikdy nevymývame čistiacimi prostriedkami.
Ako sa má uskladňovať čaj?
Čaj by mal byť vždy uskladňovaný v dobre uzatvárateľných nádobách, na chladnom a suchom mieste. Na tento účel sa hodia čajové dózy z kovu (pocínovaný plech), hnedého skla alebo porcelánu ako aj niekoľkovrstvové, svetlo neprepúšťajúce čajové vrecká. Nádoby z umelej hmoty sa na tento účel nehodia. Všetky nádoby by mali byť používané výlučne na čaj, aby neovplyvnili jemnú vôňu čaju.